Az első és második részben beszámoltunk a BRFK és a BKK alkalmazottainak visszás ellenőrzési rendszeréről a piacvezetővé avanzsált, nagyon zöld taxis cég érdekében. Most jöjjön a beígért folytatás, néhány szaftos részlettel.

Taxis informátorunk állítása szerint nem egy olyan taxis van, aki a BKK taxiellenőrzésének vezetője, dr. R.H segítségével került a menő céghez, de adott esetben akár onnan ki is, ha a barátságnak vége szakadt, vagy az érdek már nem egyezett. Feltűnően bensőséges munkakapcsolat alakult tehát ki a cég vezetése és az ellenőrzésére kijelölt szerv között. Persze a szívességért szívesség jár vissza -ez már csak így szokott lenni.

Azonban ennél sokkal rosszabb a helyzet. A nagyon biztonságos piacvezető cég, amely látványos együttműködést folytat a BRFK-BKK ellenőrzési szervekkel, talán mégsem annyira biztonságos. Az persze csak egy egyéni vélemény, hogy több rendőr ismerős sem engedi, hogy leány gyermeke a hétvégi éjszakai buliból ezen cég taxijával menjen haza. Ennél sokkal érdekesebb az, hogy ezen társaság soraiban „szolgáltat” pl. a Makai klán néhány súlyos bűncselekménnyel vádolt tagja is. A BRFK előtt jól ismert név, hiszen egyes sajtóhírek szerint a teljes fővárosi drog– és prostituált piac jelentős része a kezükben van, és nem kevés cikk született kegyetlen módszereikről.

Egy 2020-ban, a klánhoz tartozók által meggyilkolt, és a klán más tagjai által kifosztott milliárdos vállalkozó, M.I. ügyében már több mint egy éve tartanak a bírósági tárgyalások, korábban szinte minden média foglalkozott az üggyel, felemlegetve, hogy a kifosztott és gyógyszerekkel elkábított vállalkozóra egy klántag gyújtotta rá a kastélyát.

Ám az, hogy elkezdődtek a tárgyalások azt is jelzi, a gyanúnál már jóval többről van szó, hiszen a rendőrség a nyomozati anyagot átadta az ügyészségnek, és a vádemelés is megtörtént. A vád szerint a hírhedt M. klán két tagja, M. Zsolt és K. József voltak a gyilkosság elkövetői, ők ketten már évek óta őrizetben vannak.

Az üggyel kapcsolatban kifosztással, csalással, lopással vádoltak szabadlábon védekezhetnek, így a fővárosból a pécsi bírósági tárgyalásokra szabadon utaznak. Ez az utazás esetükben akár igen költséges is lehetne, hiszen rendre taxival kivitelezik, azonban az üzemanyagköltségen kívül sok költségük már nincs, hiszen a vádlottak éppen aktuális egyike rendre a nagyon biztonságos cég taxijának sofőr üléséről száll ki.

További érdekesség, hogy bár a sofőr ugyanaz, az autó minden alkalommal más. Ez azért nem lehet meglepő, mert a vádlottak mellett tanúskodó hölgy ismereteink szerint a nagyon biztonságos céghez ad bérbe több taxi gépjárművet. Természetesen a hölgy és a vádlott közötti kapcsolatról videó felvételek állnak rendelkezésünkre.

Elgondolkoztató a kérdés, hogy az oly nagy vehemenciával kivitelezett ellenőrzések, melyek a rend megteremtését lennének hivatottak célozni, miért nem találják meg ezeket a sofőröket?

Ennek egyik oka az, hogy bár T.Z alezredes állítása szerint több taxis társaság ellenőrei is részt vesznek az ellenőrzésekben, ez a tavalyi atlétikai VB és a Sziget fesztivál óta egyszerűen nem igaz. Ahogy arról már írtunk, ezeken az ellenőrzéseken csak és kizárólag a nagyon biztonságos cég ellenőre vesz részt, akinek azonban autókiadó tevékenysége révén komoly érdekeltsége van abban, hogy sofőrjei és ezen keresztül az érdekeltségi körébe tartozó többi bérbeadó cég sofőrjei se kerüljenek „kellemetlen helyzetbe”.

A másik ok pedig az, hogy az alezredes nem csak rendszámleszerelésben és szabadjelzők levételében és állítólagos visszaadásában profi, de állatszelídítőnek is kiváló. Ebben segíti a BKK is. Hogy ezt mire alapozzuk?

Nos, a nagyjából 10 nappal ezelőtt lezajlott egyeztetésen, melyet előző cikkünkben említettünk, az alezredes a megjelentek előtt azt a kijelentést tette, hogy Budapesten a hiéna nem őshonos állatfajta. Nos, az tényszerű, hogy a független szolgáltató és a hiéna közötti különbséget T.Z. ezek szerint nem ismeri, pedig büszkén vallja magát taxi ügyekben avatott szakértőnek.

Valószínűleg azért is teszi ezt, mert a BKK- val, azon belül is S.G.-vel, az NKH -tól különféle okok miatt kibukott taxis potentáttal közösen szelídítették meg a Keleti pályaudvar egyik legrégibb és igen hírhedt hiénáját, T.F. „Csonti”-t. Taxis berkekben köztudott, és megbízható forrással alátámasztott, hogy sikerült ezt a szelídített hiénát a nagyon menő és piacvezető cég kötelékébe integrálni. Az, hogy az ő előéletével és hiéna múltjával ennek mi lehetett a feltétele, nem tudjuk, csak sejtéseink vannak.

Az viszont tény, hogy az utóbbi bő egy évben olyannyira kezesbáránnyá szelídült, hogy a BKK pontosabban S.G. üzeneteit szimpla másolással osztja a taxisok között, természetesen forrásmegjelölés nélkül, de rendre sok belső információval szolgál, természetesen a nagyon biztonságos cég érdekeiben írva minden esetben.  Esetenként információforrásként rendőrségi kapcsolatokra, konkrétabban egy magas rangú ezredesre is előszeretettel hivatkozik, aki, ugyebár nem lehet T.Z., akit még nem léptettek elő.

A sikeres kezes báránnyá szelídülést az is bizonyítja, hogy a taxis Facebook és Viber csoportokban elkövetett saját kútfőből származó ámokfutásai retorikailag, stilisztikailag és helyesírásilag köszönő viszonyban sincsenek a szelídítői által továbbításra feladatként kapott üzenetek stílusával.

T.Z. alezredes egyik jelentéséből, melyet hozzánk is eljuttattak, kiderül, hiszen személyesen nyilatkozza, hogy róla és a BKK-ról valótlan információk jelennek meg a Viber és Facebook csoportokban. Ha ezeket az üzenetváltásokat látja és ezek szerint használja, akkor azokat az üzeneteket is látnia kellene, amelyek ezekben a csoportokban az illegális tevékenységekre utalnak.

Szép és jó, hogy a taxi megtisztításán ilyen elánnal fáradoznak, de a Belvárosban vannak azért szép számmal problémák, szóval az ördögűzést nem csak a taxisokkal kellene folytatni. A következő részekben írunk bővebben erről.

A nagyon biztonságos cégen keresztül azonban van még érdekesség bőven, ne adjuk fel. Azt már a vizsgálódó hivatalok is tudják és látják, hogy a valós „taxi” szolgáltatást az észt cég végzi Budapesten, tehát nem a magyar, hasonló nevű. A kifizetések és adatmozgások, információk mind az észtekhez futnak be. Ennél azonban jóval konkrétabb és kézzelfoghatóbb az adat, információ áramlás.

Amint arról mi is beszámoltunk, Bajnaiék észt cégen keresztül gyűjtik az adatokat a választásokra, illetve éppen mai hír az is, hogy ebbe a tevékenységbe a Jámbor András féle Szikra mozgalom is bekapcsolódott, pontosabban ők is külföldi cégekhez juttatják el a magyar adatokat.

Ezekre a hírekre mindenki felkapta a fejét, ahogy a taxisok is, amikor a BKK taxi üzletágának vezetője, aki végzett és képzett jogász, egykoron bíróként működött, bejelentette, hogy minden utazásról adatot akarnak gyűjteni. Azt minden felelős, felnőtt ember pontosan tudja, hogy amikor letölti a nagyon biztonságos cég applikációját, akkor hozzájárul adatai kezeléséhez (név, cím bankkártya adatok, stb.)

Azzal már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy ezeket az adatokat nem egy magyar cég kezeli a magyar GDPR szabályozások alapján, hanem azok egyenesen – mily meglepő, Bajnaihoz és Jámborhoz hasonlóan – Észtországban landolnak.

Amint azt már a NAV is megállapította, a taxis utazásokat az észt cég szervezi, mely nem anyavállalata a hasonló nevű, fedőszervként működő magyar cégnek, és az adatok az észt applikáción keresztül külföldön landolnak. A magyarországi szabályos működést viszont a BKK hivatott ellenőrizni, de hát ha valami nem az országban működik, akkor hogyan ellenőrizze?

Taxis informátoraink elmondták, az érintett cég programjával kapcsolatosan felmerült annak gyanúja, hogy az utazások során rögzíti a taxiban elhangzó beszélgetéseket. Egy birtokunkba került képernyő mentés és az azt kísérő felháborodott sorok is ezt igazolják. Az, hogy a telefonokra letöltött app még mit és hol rögzít, csak a jó ég tudja, bár félő, hogy idővel akár a válóperek is sokasodhatnak, ha egyes adatok és beszélgetések nem megfelelő kezekbe kerülnek.

Na jó, nem valószínű, hogy ilyen piti és alantas célokra kellenének ezek az adatok és hangfelvételek, de továbbra is nagy kérdés, hogy az észt központban mire használják és használhatják az utasok személyes adatai, és ezek szerint beszélgetéseit is. Az mindenesetre biztos, hogy a felmerült „lehallgatási” lehetőségre hivatkozással eljárás indult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Az eljárás még folyamatban van.

Ám most kapaszkodjon a kedves olvasó. A NAIH nem tudja az eljárást lefolytatni, mivel az észt cég a program tulajdonosa és egyébként nincs az országban semmiféle hivatalos formában, hiszen a magyar fedőcég nem leányvállalata. Nemzetközi jogsegély keretében a hazai hatóság ugyan megkeresi az észt társszervet, aztán majd lesz valahogy. Ismételten is hangsúlyozzuk: mindezt a BKK ellenőrzi és szerintük minden a legnagyobb rendben van. Az is kiderült a NAIH eljárásban, hogy nem is olyan régen az Észt Adatvédelmi Hivatal is kereste a magyar társszervet, igaz, más témában, de ezek szerint a nagyon zöld taxis cég tevékenysége már az észt hatóságoknál is látókörbe került.

Több mint érdekes, és mélyen elgondolkoztató, hogy két évvel a parlamenti választások előtt miért kardoskodik annyira a BKK a teljes körű adatgyűjtés mellett, miért nyújt ebben segítséget nekik a BRFK, T.Z.-n keresztül, és miért akarja 2025. elején bevezetni a kötelező és teljeskörű adatszolgáltatást a taxis utazásokról.

Mire szeretnék felhasználni ezeket a birtokukba jutott adatokat, és vajon milyen lista készül belőlük? Az is érdekelne minket, hogy a piacvezető taxis cég mire használja, de főleg milyen céllal gyűjti az utazások során begyűjtött adatokat és hangfelvételeket és kinek adja át adott esetben. Amennyiben a magyar adatvédelmi hatóság valamilyen eredményre jut ebben a kérdésben, természetesen tájékoztatást fogunk adni a vizsgálat eredményeiről, amint informátorainktól azokat megkapjuk.

Folytatjuk….