Mesél a pesti éjszaka. Feltárjuk a pesti éjszakát A-tól Z-ig, a pesti taxizás szürke eminenciásaitól a politikusokig és az éjszaka TikTok sztárjáig. Drogok, kurvák, stricik, tolvajok, rendőrök a hivatalnokok árnyékában és biztonságában. Mesél a pesti éjszaka arról is, hogyan sikerült tönkretenni a fővárosban egykor méltán híres és virágzó turizmust.

A főváros és a BKK szerepe

Amint az a Budapest-bérlet-balhé néven elhíresült, az agglomeráció közlekedését érintő botrányban már kiderült, a főváros vezetését és a BKK Zrt. vezérigazgatóját, Dr. Walter Katalint nem a nap mint nap elkövetett baklövéseik (enyhén fogalmazva) zavarják, inkább csak az, ha azok kiderülnek és nyilvánosságra kerülnek. Az sem zavarja őket túlzottan, hogy az egysíkúan ismétlődő védekezéseik, mely szerint „A Kormány…”, egyrészt már unalmas, másrészt nem túl sikeres kommunikáció alkalmatlanságuk leplezésére.

A főváros közlekedésének tudatos szétverése, megbénítása az egyetlen sikeresnek mondható kétes érdemük, ebben szinte zseniális ötlet-cunamival rendelkeznek. Azonban könnyen belátható, hogy ez meglehetősen kevés egy főváros üzemeltetéséhez. A Lánchíd – szintén a közlekedést érintő – anomáliáit már ne is boncolgassuk, a végén még megérjük, hogy az 1873. november 17-i Pest – Buda egyesítést is sikerül érvényteleníttetniük.

Emlékezzünk csak a hőn utált bicikli sávokra és a lassan közellenséggé váló pollerekre, a mentők és tűzoltók, valamint a taxisok panaszaira. Gondoljunk a parkolás munkavégzést, árufuvarozást akadályozó átszervezésére, az elvont parkolóhelyekre. Taxisok egybehangzó állításai szerint a fővárosban több taxi droszt is megszűnt, azokból fizető parkolóhelyeket csináltak. És említsük meg kedvencünket, Kiss Ambrust, aki Karácsony legfőbb bizalmasaként kiemelte, hogy a reptéri buszjáratok viteldíját azért nem volt baj jelentős mértékben megemelni, mert a külföldi úgyis elbír mindent, és hát a reptéri járatot túlnyomórészt ők használják.

Jól értik, ugye: az alpolgármester a külföldi turisták lehúzását teljesen elfogadhatónak tartja, de a közvetlen ellenőrzése alatt álló BKK-t már arra ösztönzi, hogy ugyanezt a taxisoknál már 100 forint eltérés esetén is szigorúan szankcionálja.

Számoljunk utána. Ha egy négyfős baráti társaság a 100E járattal megy ki a repülőtérre, az 4*2.200,- forintjukba kerül a Belvárosból. Hat fő esetén ez 6*2.200,- Amennyiben ugyanezt az utat ugyanonnan taxival kivitelezik, úgy a négy, mint a hat fő 9.800,- forintot fizet. Ez fejenként 2.450,-, illetve 1.633,- forint. De a főpolgármester és Kiss Ambrus szerint is drága a pesti taxi.

Porondon a taxi

De nézzük, hogy a közlekedés ezen szegmensében mit sikerült elérnie az elmúlt években Karácsony (főpolgármester) és dr. Walter (BKK vezérigazgató) vezetésével az elhíresült blokád óta mindig is közérdeklődésre, figyelemre számítható taxizás területén. Elképzelhető, hogy a főpolgármesternek ebben az ügyben is szerepe lesz némi adócsalás elősegítése kapcsán, és ez lesz a sorban a 4. büntető ügye? Persze, ha ez igaz, akkor adott esetben viszi magával pár beosztottját is?

A tavaly nyári uborkaszezonban kerültek ismét porondra és a sajtó oldalaira a taxizást érintő események. Utánajártunk, mi is a valós helyzet, hiszen a sajtó oldalain egyrészt fizetett hirdetésekként megjelent cikkek, másrészt az egy – egy fél által közreadottak, valamit az ezek hatására némi késéssel megjelenő „hivatalos” nyilatkozatok teljes képet nem adhatnak.

Azonban jelmondatunk szerint, „igazság csak egy van, küzdj, hogy a tiéd legyen az!”

Informátoraink tájékoztatása szerint 2024. január 11-én, csütörtökön a BKK székházban tájékoztatót fognak tartani. Meghívottak a fővárosi taxi társaságok, taxis szakmai szervezetek és a BRFK, továbbá a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes vezetői.

Téma: a 2024 január 01-én életbe lépő BKK-taxi ellenőrzés összevonása, pontosabban az, hogy a taxi ügyintézések és ellenőrzések kizárólagosan a BKK kezébe kerülnek (ismét), valamint a 2023. évi taxiellenőrzések tapasztalatai. Azt, hogy az utolsó napirendi pont mit fog tartalmazni, már jó előre borítékolni lehet a már megjelent rendőrségi közlemény, közlemények alapján.

Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az EU jogszabályok szerint a mindenkori közlekedésszervező felügyeli a taxizást, ezt jó pár éven át sok érintett jelezte is az illetékeseknek, ám valamilyen  ok miatt sok év után csak most volt hajlandó a Karácsony vezette önkormányzat a törvényes állapotot helyreállítani. Az már egy másik kérdés, hogy a taxisok szerint a lehető legrosszabb kézbe kerültek ügyeik.

Nézzük, mi az, ami biztosan nem fog a tájékoztatón elhangozni, és mi az, ami pontosan az ellentétét bizonyítja a „tájékoztatásoknak”.

Nagyon zöld és nagyon innovatív taxis társaság

Az események alapja egy idén már 8. éve a fővárosban – és vidéken is – szolgáltatást nyújtó kvázi taxi társaság, amely egyes vélemények szerint enyhén fogalmazva sem a szabályosan működő szolgáltatók mintaképe. De erről később. Ami tény, az az, hogy ezen szolgáltató tér-és piac nyerése a tavalyi év során jutott csúcsra, ezzel együtt azonban nőttek a társasággal, és a hozzájuk tartozó taxisokkal való problémák is.

A tavaly nyári kiemelt nemzetközi sport és kulturális események idejében folyamatosan érkeztek a hírek, hogy nagyszabású ellenőrzéseket tartottak a hatóságok , a taxi szolgáltatók között, közösen a BKK, valamint a taxi társaságok ellenőreivel.

Emlékezzünk meg az Atlétikai VB-ről. Ugye ennek legnagyobb ellenzője Karácsony Gergely főpolgármester volt. Azért annyira nem lehetett őszinte ez az ellenkezés, hiszen az egész rendezvénysorozat legnagyobb haszonélvezője is ő lett, köszönhetően a főváros számlájára befolyó jelentős összegeknek adóból, bérleti díjból, BKV jegyeladásból, stb. A kibicnek semmi nem drága, ugye?

Nos, ezen rendezvény kapcsán, és persze a Sziget fesztivál alatt zajlottak a legnagyobb taxis ellenőrzések, ahol megtörtént az is, hogy a rendőröket meglátva a sofőr leparkolt a járdára, majd menekülőre fogta. Mikor elkapták, nem csak a szabadjelzője, de ő is erősen zöld volt, ugyanis kiderült, engedéllyel ő nem, csak valamely sógor vagy koma rendelkezik. És az ilyen esetekből minden napra jutott nem egy.

Különösebb elemzés nélkül hagyatkozzunk a BKK Zrt. taxi ellenőrzés vezetőjének, Dr. Rásó Hajnalkának a szavaira, amely információink szerint egy tavaly, szintén a BKK szervezésében megtartott tájékoztatón hangzott el. A már említett, ominózus taxitársasággal kapcsolatban megjegyezte, hogy „a ****ra nézve nem túlzottan kedvezőek az ellenőrzések tapasztalatai”.  Itt kell megjegyeznünk, ez a tájékoztató a taxizás szereplőinek teljes kizárásával került megrendezésre, a taxizást érintő témakörökben. Érdekes, ugye?

Talán dr. Walter annak is utána jár, ezek az információk hogyan szivárogtak ki a szakma teljes kizárásával tartott eseményről.

Még egy jelentősége volt azonban a rendezvénynek: fordulópontot is jelentett az ellenőrzések és a kommunikáció terén. Hogy hogyan?

Ellenőrzések – de ki, kit és miért ellenőriz?

A 2023. év során eddig az úgynevezett tájékoztatóig a taxis ellenőrzések folyamatosak voltak, kiváltképp a főváros belvárosában, a József Attila utcában, és kiemelten péntek – szombat éjjelenként. Nem ritkán a közlekedési hatóság a mobil vizsgaállomást is kitelepítette. Ezzel nincs is semmi baj. A bajok ott kezdődtek, hogy dr. Rásó Hajnalka kvázi varázs-szavait követően az ellenőrzésekre hirtelen már csak és kizárólag ennek a kvázi piacvezetőnek nevezett taxis cég belső ellenőrét kérték a helyszínre. Jól olvassák, csak egyetlen társaság saját ellenőre jelent meg, a többi cégről valahogy elfeledkeztek. Ebből következően viszont nekik tudomásuk volt az ellenőrzésekről, annak helyszínéről, idejéről, már csak azért is, mert több taxis egybehangzó állítása szerint ez az úgynevezett ellenőr több gépkocsival is rendelkezik, melyeket kizárólag az általa felügyelt és ellenőrzött, az ominózus cégnél dolgozó taxisoknak ad ki bérbe. Na, nem hivatalosan, számlára, csak úgy, zsebbe. Azaz nemes egyszerűséggel egy taxisokat sarcoló, rajtuk élősködő, az adózás kérdését alternatív módon kezelő valaki.  A szabálytalan autók sofőrjei, azok, akiknél bármilyen probléma is felmerülhetett, kerülték is nagy ívben még a kerületet is – feltéve, hogy az érintett cég kötelékében szolgáltattak és időben megkapták a mikulás-csomagot. Bocsánat, az infót.

A cég megnövekedett forgalma, melyhez alaposan hozzásegítette őket az év elejei média hadjárat is, több taxist is igényelt, így a piacvezetővé nőtt társaság az év során már a személyi állomány felhígításával vidékről kezdett sofőröket toborozni, ráadásul tömegesen. Borsodból, Nyírségből özönlöttek az erre szakosodott szervezők segítségével egy jól behatárolható népcsoport lelkes „munkavállalói”. Abba már ne menjünk bele, hogyan lehetséges az, hogy ezen távoli megyék zsákfaluinak alvégi utcáiban hemzsegnek a PÁV vizsgával rendelkezők, és abba se gondoljunk bele, hogy ha esetleg nem, akkor hogyan sikerülhetett nekik varázsütésre, viharos sebességgel ezt megszerezni, az előírt pszichológiai teszttel együtt. Ha valaki jár az M3 autópályán, feltűnő lehet a hétfő-szerda közötti (taxiszolgáltatásban nem éppen erős napok) az ehhez a céghez tartozó sárga taxik megnövekedett száma. Kedves taxisaink jönnek – mennek ilyenkor az otthonukat jelentő putrisorokra meglátogatni a „kiccsaládot”. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy minden kubikusból nem lehet taxist csinálni, a főváros nem képes és nem is fogja tudni eltartani az egész országot.

Informátoraink egybehangzó véleménye még az idézett cégnél szolgáltatók részéről is, hogy a fővárosi személyszállítás ilyen mélyponton még sohasem volt, és a helyzet egyre rosszabb.

„Ha egyszer beengedjük őket, akkor el fogják foglalni azt a helyet, ahová bejönnek. Onnantól kezdve az egy mese, hogy lehet integrálni, meg majd barátkozunk, meg majd olyanok lesznek, mint mi, nehogy elhiggye valaki. 600 éve élünk együtt a cigányokkal, és mind a mai napig nem tudtuk őket integrálni, hogy beszéljük világosan. Lázár János, 2018”. De hogy ne tűnjünk politikailag elfogultnak, azaz polkorrektek legyünk, megemlítjük, hogy az év elején V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere is hasonló problémákat emlegetett a Budai Várban uralkodó taxiso(k)k tekintetében, kicsit sem finomkodva az ott dolgozók etnikai hovatartozását és alkalmasságát illetően.

Ahol a kék az úr…

Visszatérve az ellenőrzésekhez, T.Z. alezredes, a BRFK részéről leggyakrabban, vagyis az Atlétikai VB óta szinte mindig kirendelt parancsnok által fordult meg az ellenőrzések kivitelezése. Az ominózus taxis cég autói és sofőrjei innentől hibátlanok lettek, egy pillanat alatt.

Ha mégis beleszaladt egy – egy autójuk valamelyik ellenőrzésbe, és netalán valamilyen kiugró hiba adódott, akkor a kialakított kommunikáció szerint az nem a társasághoz tartozott, pusztán a külső látvány elemeket viselte magán, a társaság akarata ellenére. Az ötletet az adhatta, hogy ez 1-2 esetben még igaz is volt, akkor hát használjuk dömpingszerűen, mert miért ne?

Többször, több taxis is látta és megerősítette, hogy az alezredes az ellenőrzésbe belesodródó, az ehhez a céghez tartozó taxik kvázi ellenőrzését a szolgálati szabályzattal teljesen ellentétes módon átengedte a cég fent említett ellenőrének, aki aszerint talált vagy nem talált hibát, hogy az adott kocsi valamilyen módon az érdekeltségi körébe tartozott vagy sem. Nem meglepő módon az egyéni vállalkozók esetében szinte mindig volt hiba, míg az érdekeltségi körbe tartozó autóbérlőknél szinte soha.

Azzal együtt, hogy T.Z. alezredes segítségével sikerült megfordítaniuk a nem túl fényes statisztikát, mintegy véletlenül ugyanabban az időben megjelent a nagyon zöld cég kommunikációjában, hirdetéseiben, hogy az ő autóik és szolgáltatásuk biztonságos. Sőt, a legbiztonságosabb.

Folytatjuk….