Szergej Zsirnov, egykori KGB-s tiszt szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Nemzeti Gárda, a Roszgvardija harcképességének megerősítésén dolgozik – számolt be róla az unian.net.

Szergej Zsirnov szerint az orosz elnök fél az esetleges puccsoktól és azokban bízik meg leginkább, akik közvetlenül őt őrzik. Ezt mutatja az is, hogy Jevgenyij Prigozsin felkelését követően a Roszgvardiját nehézfegyverzettel szerelték fel, létszámukat pedig veterán, az orosz-ukrán háborúban edződött katonákkal töltötték fel.

Prigozsin puccsát követően Putyin nagy jelentőséget kezdett tulajdonítani a Roszgvardiának: megerősítette Viktor Zolotovot pozíciójában (ő vezeti a Nemzeti Gárdát), és elfogadtatott egy törvényt, amely értelmében a Rosgvardija nehézfegyverzetet kaphat, többek között harckocsikat és önjáró lövegeket is

– mondta Szergej Zsirnov, a KGB egykori tisztje. Hozzátette:

Sokkal jobban bízik a gárdájában, mint Sojguban vagy Geraszimovban. A prirozsini lázadás után rájött, hogy valójában semmilyen területi erő, sem a belügyminisztérium, sem az FSZB nem képes megvédeni. Végül is senki sem jött ki Putyin védelmére

– foglalta össze az ex-KGB-tiszt.

Az orosz Nemzeti Gárda elkülönül az orosz fegyveres erőktől, feladata Oroszország határainak biztosítása, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a közrend védelme és a fontos állami létesítmények őrzése. A szervezet közvetlenül Vlagyimir Putyin parancsnoksága alá tartozik.

(portfolio.hu)