Ismét Budapesten kíván gyülekezni az antifasiszta mozgalom. Úgy gondolják, hogy Magyarország kedvez a “fasizmusnak”, ezért valószínűleg idén is szeretnének provokatív eseményekkel a figyelem középpontjába kerülni.

A németországi antifákhoz köthető weboldalon felhívás jelent meg az idei Becsület Napjával kapcsolatban.

Ahogy a kommunisták fogalmaznak: “A 2023-as budapesti »Becsület Napja« körüli események során az antifasiszták tömeges elnyomásnak voltak kitéve. Azóta az ügyészség nyilvánosan keresi az aktivistákat. A német és magyar rendőrség a jobboldali konzervatív és fasiszta média narratíváit használja fel, és bűnszervezetnek tekinti az Antifa mozgalmat.” Pofa kell ahhoz, hogy így gondolják miközben egyértelműen feléjük billen a hatalom tolerancia mérlege.

Szerintük a fasiszták Európa-szerte továbbra is biztonságos és kapcsolatteremtő helyként használják Magyarországot.

Erre három példát hoznak fel az oldalukon.

  1.  “2023 májusában számos (szélső)jobboldali képviselő találkozott Budapesten a CPAC (Conservative Political Action Committee) konferencia keretében. A rendezvényt a Donald Trumphoz közel álló, azonos nevű amerikai egyesület és a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ szervezte. A konferencia a jobboldali konzervatívok és a nyíltan fasiszta emberek, egyesületek és pártok találkozóhelye (olyan “fasiszta” személyek voltak jelen, mint például Varga Judit – a szerk.).”
  2. “Alig két nappal később a Budapesttől 80 kilométerre fekvő Csókakőn került sor az European Fight Night-ra. A küzdősport esemény Európa minden részéből vonzotta a neonácikat. Ezt többek között a falu polgármestere tette lehetővé, aki maga is a Fideszhez tartozik.”
  3. “Ugyanebben az évben állami támogatást kapott a Hazajáró Honismereti és Túra Egylet egyesület, amely a német nácik és a magyar fasiszták kitörési kísérletének hivatalos túráját szervezi a Becsület napján. 70 millió forint – több mint 180 ezer eurónak megfelelő összeg – folyt be az államkasszából a szervezők zsebébe. Az, hogy a Fidesz neofasiszta rendezvényeket vagy ilyen rendezvényeket szervező szervezeteket támogat, nem újdonság. Ezeknek a nyíltan jobboldali kapcsolatoknak a kormányhoz fűződő folytonosságát sem Magyarországon, sem más EU-államokban nem cáfolják és nem is tagadják.”

Hiába sorakoztatnak fel ilyen okokat a rendezvényekről, ugyanis éppen ők voltak azok, akik a múlt évben egyedül sétáló embereket vertek össze bármiféle valódi indok nélkül, gyakorlatilag azért, mert terepmintás nadrágban volt. Az antifa mozgalomnak, mely néhány országban már terrorszervezetként van nyilvántartva, csak erőszakos, anarchista megmozdulásaik vannak.

Azt írják, hogy “jelentős sikereket értek el az eddigi ellenállás során Budapesten is”, így “a budapesti elvtársak 2024 februárjában szeretnék folytatni a korábbi évek sikeres mozgósításait.”

Állításuk szerint az antifasiszta tiltakozásokat “Németországban és Magyarországon is súlyosan kriminalizálják”, de ennek ellenére “nem ijednek meg az elnyomástól” és nem szeretnék “magukra hagyni a magyarországi antifasisztákat”, így idén is toboroznak a hazai Becsület Napja idejére.

Ismeretes, hogy a tavalyi, budapesti támadások után több letartóztatás is történt, és a hazai rendőrség mellett a német hatóságok is intenzíven keresik a kalapácsos banda néven elhíresült antofa mozgalom tagjait. Ennek ellenére többen úgy vélik, hogy nem kriminalizálják őket eléggé, tekintve, hogy gyakorlatilag bűnözők és ártatlan embereken követnek el erőszakos cselekményeket, mely cselekedetek a terrorizmus határát is átlépik.

Az intenzív készülődésre utal a múlt szombaton, Milánóban megejtett antifa felvonulás is, mely fő platformja a szolidaritás volt Ilaria Salis, a 39 éves monzai antifa iránt, aki közel egy éve börtönben van Budapesten, miután részt vett a Hammerbande tagjaként a februári budapesti embervadászatokban. Erről a Milano Today írt.

A vonulást egy sajtóközlemény előzte meg, melyben többek között szó volt a „szervezett neonáci és neofasiszta csoportokról, amelyek bőséges cselekvési lehetőséggel rendelkeznek, amelyek egyre inkább szaporodnak az országon kívül és belül”, köszönhetően a „termékeny talajnak, a populista és reakciós eszmék propagandájának”, amelyet „több évtizedes mélységes gazdasági és társadalmi válságok hoztak létre”. A szervezők kifejezetten támadták a nagy európai jobboldali pártokat, mint a National Assemblement (Nemzeti Tömörülés – Franciaország), az Olaszország Fivéreit, az AfD-t és a Voxot (Spanyolország), de elítélték a fasiszták szerintük valós veszélyt jelentő beszivárgását az országba, valamint a Dublinban kirobbant rasszista összecsapásokat is, és éltették a katalán szeparatisták amnesztiáját. A vonuláson elöl egy hatalmas molinón a Budapesten bebörtönzött társuk melletti szolidaritás jeleként szabadságot követeltek minden bebörtönzött antifának, Milánótól Budapestig. Ennek oka, hogy egy olasz állampolgárságú Hammerbande-tag, Gabriele Marchesi november óta Milánóban van házi őrizetben,  az olasz bíróságok még nem döntöttek a kiadatásáról.

Ilaria Salis, a Budapesten előzetes letartóztatásban levő tag kapcsán a szervezők kifejtették, hogy a magyar hatóságok kísérletet tettek egy „fantombűnszövetség” kialakítására, céljuk, hogy kriminalizálják az antifa mozgalom tagjait, és éppen ezért szabadságot követelnek a már elfogott és a még körözés alatt lévő társaiknak egyaránt.

Ilaria Salis néhány hónappal ezelőtt a budapesti olasz nagykövetségen keresztül levelet írt ügyvédeinek, hogy feljelentse Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, mégpedig az embertelen fogvatartási körülmények miatt. Arra hivatkozott, hogy a cellában poloskák vannak, rendre kimaradnak étkezések, de sérelmezte azt is, hogy a foglyokat bőrpórázon tartják a börtönből a bíróságra, vagy visszafele való átszállítás során. A zöld-baloldali szövetség szenátora, Ilaria Cucchi is érdeklődött az ügye iránt, sőt, sajtótájékoztatót is tartott a Palazzo Madama-ban.

Ezzel párhuzamosan a hazai antifák is készülnek a februárra.