Az admonti Szent Balázs bencés rendi apátság barokk épülete nem csak a világ legnagyobb kolostori könyvtárát rejti, de az földkerekség egyik legszebbjét is.

A kolostor története 1074-re nyúlik vissza, amikor a salzburgi bencések elhatározták, hogy saját apátságot alapítanak Admontban. Az admonti apátság azóta nem csak Stájerország, de Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává is vált. Az egész komplexum lenyűgöző, de a legfőbb látnivaló kétségtelenül a könyvtár.

Az elképesztő mennyezeti freskók, a fából készült szobrok, az arany mellszobrok, az aranyozott könyvespolcok és a 7 freskóval díszített kupola a világ legszebb könyvtárává teszik.

Az európai kései barokk időszakának egyik legnagyobb munkája az építészet, szobrászat, festészet csúcsa. Noha az apátság maga több, mint ezeréves, a könyvtárat csak 1764-ben tervezte és az azt követő években építette Josef Hueber, az illuminizmusnak is nevezett felvilágosodási mozgalom egyik alakja. A 7 freskóval dekorált kupola Bartolomeo Altomonte keze munkáját dicséri, aki már 80-on is túl volt, amikor a munkát elvállalta. A szobrok többségét Josef Stammel kolostorszobrász készítette.

A lenyűgöző könyvtárban 80 ezer kötetet őriznek.

Noha több száz éve működik, csak az elmúlt években vált világhírűvé az admonti kolostori könyvtár, a közösségi médiának köszönhetően. A gyönyörű intézmény tökéletesen alkalmas arra, hogy az oly népszerű Instagramon és más online fórumokon bemutatásra kerüljön. Egy 2018-ban indult, intenzív turisztikai kampánynak hála ma már havonta 25 millió embert érnek el a szerzetesek posztjai.